apr19

PLEN OG PLENSTELL

Publisert // onsdag, 19 april 2017 Kategori // Artikler

Kalking og gjødsling.

 

 

 

 

Vinteren slipper taket, våren er i anmarsj med lysere og mildere dager, hvordan står det til med plenen din? Trenger du kalk, og hvorfor. Når bør du gjødsle og hva skal du bruke?

 

Kalk: Før i tiden var det helt vanlig å se at det ble kalket hver vår, men med mindre sur nedbør er det ikke sikkert du trenger det da kalk øker pH verdien. Hvis du har mye mose i plenen er det ett sikkert tegn på jorden er for sur. Du kan sjekke surhetsgraden i jorden selv, da kjøper du pH-strips, blander destillert vann og jord, sett stripsen nedi blandingen og les av verdien. Er verdien på mellom 5 og 6 har du en sunn og frisk plen. Må du kalke så gjør det når det er ventet regn slik at kalken løser seg opp og går ned i bakken.

 

Plengjødsel:

 

For å få en grønn og frodig plen anbefales det å gjødsle moderat med plengjødsel ved vekststart om våren, og fylle på gjennom sommeren frem til midten av August.  Regelmessig gjødsling ca. hver 4 uke hjelper også med å holde evt. mosevekst i sjakk.  Klipp plenen din ofte og ikke kortere enn 4- 5 cm. Klipper du for kort kan mosen få overtaket igjen. Når du gjødsler for siste gang bruk kalksalpeter den er lettløselig og hurtigvirkende, har svakt alkalisk reaksjon, og motvirker forsuring.

 

Har du brune flekker i plen (isbrann), det reparerer du enkelt ved å rake på stedet så du får løsnet litt på jorden, så kan du så på nytt. Husk å vanne.  😊

 

Trenger du hjelp med din plen? Skal du friske opp den gamle, kanskje skal du opparbeide helt ny plen. Skal du så eller legge ferdigplen?

 

Ta kontakt med oss vi kan hjelpe deg.  😊